Păreri PEFOC – cum trebuie să ai grijă de soba și șemineul tău în plin sezon de iarnă când focurile ard la maximum?

Indiferent că vorbim despre o sobă, un semineu sau o centrală pe lemne, aceste soluții alternative de încălzire au devenit tot mai prezente în casele românilor din întreaga țară datorită confortului termic superior și al design-ului care întrece în spectaculozitate, orice alt dispozitiv de încălzire casnică disponibil pe piața de specialitate. Dar cum nici un lucru bun nu durează dacă nu este întreținut corect și periodic, la fel și șemineele sau sobele pe lemne au nevoie de toată grijă și de atenția noastră, mai ales acum, în plin sezon de iarnă, când focurile ard la maximum.

Tocmai de aceea, în rândurile următoare, meșterii PEFOC cu sediul central la Sibiu și parteneri oficiali în întreaga țară, specializați în comercializarea și montajul profesional al tuturor soluțiilor termice alternative, ne vor învăța cum trebuie întreținut corect șemineul, soba sau orice alt dispozitiv cu focar pe lemne sau pe gaz.

Așadar, ca să ne putem bucura de toate beneficiile și de buna funcționare vreme îndelungată, iată pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a ne asigura că dispozitivul nostru termic este curățat adecvat:

  • Inspecția și curățarea șemineului, a sobei, a unui termosemineu pe lemne, dar și a coșului de fum de către profesioniști sunt procedee obligatorii și de cel puțin de două ori pe an;
  • Montează alarme de detectare a monoxidului de carbon, a fumului și gazelor și asigură-te întotdeauna că funcționează, înlocuind bateriile de două ori pe an;
  • În cazul unei sobe șemineu, amplasează o protecție metalică în jurul acesteia pentru siguranța copiilor și a animalelor de companie;
  • Curăță cenușa acumulată în tavă, pentru a debloca fluxul de aer;
  • Testează cu regularitate funcționalitatea șemineului. Aprinde niște bucăți de lemn cu umiditate mai mică de 20% și observă dacă fumul iese vertical pe coș sau se întoarce în cameră. În cazul în care fumul se întoarce în cameră, aceasta poate indica prezența depunerilor de gudron sau a altor reziduuri pe coșul de fum.
  • Folosește doar lemn uscat de esență tare (fag, stejar, frasin) pentru că este mai dens, arde complet și oferă mai multă căldură la un nivel constant.

Totuși, lucrurile se simplifică atunci când vine vorba despre șemineul pe gaz. Acesta este ușor de întreținut și tocmai de aceea este preferatul clienților care nu dețin timpul necesar pentru mentenanță. Cu toate acestea, o minimă atenție trebuie acordată și unui astfel de model de șemineu pe gaz, mai ales primăvara, când trebuie curățat după ce a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp.

Așadar, aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru întreținerea corectă a șemineului din casa ta. Nu este complicat dacă o faci conștiincios și poate deveni chiar floare la ureche dacă apelezi la serviciile unui coșar autorizat.

Pentru servicii de întreținere profesională a șemineelor și a coșurilor de fum sau pentru gama completă de dispozitive termice alternative pe lemne, gaz sau peleți, inclusiv grătare clasice, vatra de foc sau șeminee electrice, îți recomandăm cu căldură magazinul online www.pefoc.ro! Aici vei găsi exact ceea ce ai nevoie, grație unui stoc permanent de peste 9000 de produse și accesorii, alături de servicii profesionale și soluții premium de încălzire, livrabile direct la tine acasă în maximum 48 de ore de la comandă, oriunde în țară.