Păreri Pefoc: Cu ce ne încălzim iarna aceasta… sobă sau șemineu pe lemne?

Atât șemineul tradițional pe lemne, cât și soba modernă cu design rustic, ambele sunt vedetele universului fascinant al termicelor alternative printre clienții din întreaga țară! Soluții care aduc căldura specifică focului pe lemne la pachet cu funcționalitățile de ultimă generație și a design-ului inedit, aceste dispozitive se potrivesc perfect cu decorul și personalitatea căminului tău. Indiferent dacă vorbim despre stilul clasic, rustic sau modern, varietatea de șeminee și sobe, îi va permite spiritului tău creativ să se distreze cu formele, tipurile de materiale, dimensiuni sau variantele numeroase de  accesorizare.

Dilema despre diferențele dintre un șemineu pe lemne și o sobă premium, va fi rezolvată de prietenii noștri de la PEFOC. Firma sibiană, etalon în industria comercializării și montajului profesionist al dispozitivelor termice neconvenționale din România, ne va ajuta cu informații esențiale, astfel încât, la final, să ne putem da seama care dintre variante s-ar potrivi cel mai bine necesităților de încălzire ale unui cămin.

În primul rând, trebuie să știi că orice model de șemineu necesită mai mult spațiu decât o sobă. Un ansamblu de șemineu este alcătuit din mai multe componente și poate avea un design diferit, în funcție de cerințele fiecăruia. În schimb, soba ocupă un spațiu redus, grație designului mult mai compact și evident, nu la fel de pretențios. Specialiștii ne avertizează că, indiferent de complexitatea sau de puterea unei sobe, aceasta nu va reuși să se ridice la nivelul randamentului pe care îl oferă un șemineu, soba fiind recomandată doar pentru încălzirea spațiilor de dimensiuni reduse.

Indiferent dacă ne alegem un model pe lemne clasic, modern sau unul elegant cu cos de fum ceramic, șemineele vor oferi un aspect unic în casa ta. La capitolul eficiență, șemineul pe lemne este recomandat pentru cei care doresc să încălzească spații cu dimensiuni considerabile. Acesta este prevăzut cu elemente de distribuire a aerului cald cu ajutorul grilelor speciale de aerisire. Astfel, căldura va ajunge uniform și în spațiile adiacente locului unde este instalat șemineul precum o baie sau o bucătărie.

De cealaltă parte, randamentul unei sobe pe lemne este limitat. Aerul cald este distribuit în proximitatea camerei în care se află soba sau poate ajunge și în alte încăperi cu ajutorul caloriferelor. Dar chiar și așa, racordată la calorifere, soba nu avea un randament superior, așa cum se întâmplă în cazul unui șemineu. De la Pefoc aflăm că locul perfect a unei sobe pe lemne este casa de vacanță sau cabana de la munte unde este nevoie de încălzire rapidă. Din punct de vedere financiar, șemineul necesită o investiție inițială considerabilă, dar deosebit de eficientă pe termen lung, spre deosebire de centralele termice.

De asemenea, acestea au o durată mare de viață, astfel că  producătorii oferă o garanție de 5-10 ani pentru focar și până la 30 de ani pentru coșul de fum. În plus, dacă alegi un model prevăzut cu sticlă pe două laturi, poți fi sigur că acesta va deveni punctul central de atracție pentru membri familiei sau pentru musafirii tăi, invitați la voie bună și seri nesfârșite de povești la gura focului domol.

Magazinul online www.pefoc.ro îți pun la dispoziție o gamă largă de șeminee și sobe, diferite modele de semineu electric incorporabil pentru apartament, precum și coșuri de fum, burlane, focare pe peleți, elemente de montaj, numeroase accesorii, dar și servicii profesionale de montaj și curățare coșuri de fum. Meșterii sibieni îți vor oferi răspunsuri la toate întrebările pe care le ai și îți vor oferi consultanță gratuită pentru proiectul tău termic.