Ikebana, tradiția mistică japoneză de a conecta cerul, pământul și omul prin intermediul florilor

O legendă spune că, în secolul al VI-lea, în Japonia, un înțelept a decis că preoții budiști nu făceau aranjamente florale demne de altarele templelor. Sătul de prostul gust și de nepăsarea contemporanilor săi, călugărul Ono-No-Imoko s-a apucat să-i învețe cum să reprezinte armonia Universului prin flori.

Astfel s-a născut ikebana, arta japoneză de a concepe aranjamente florale cu intenții mistice. Într-o perioadă de înflorire culturală, ikebana a fost adoptată ca o modalitate de a înțelege relația ființelor umane cu natura.

Nu numai cu pământul, ci și cu cerul și cu toate elementele din cosmos. Iată cum funcționează.

Ce este ikebana?

Această importantă gravură provine din prima serie care descrie viața de zi cu zi a curtezanelor din districtul de divertisment din Edo. / Wikimedia Commons

Această importantă gravură face parte din prima serie care înfățișează viața de zi cu zi a curtezanelor din „cartierul plăcerilor” din Edo. / Wikimedia Commons

Principiul stabilit de Ono-No-Imoko a fost simplu: a dorit să reprezinte armonia dintre om și natură prin intermediul plantelor decorative. De aceea, aranjamentele concepute conform învățăturilor sale se asigură că florile și ramurile sunt întotdeauna orientate în sus.

Nu numai atât: ele trebuie să fie aranjate în grupuri de trei, pentru a reprezenta echilibrul dintre cer (deasupra, plan spre care florile sunt orientate), pământ (dedesubt, în contact cu rădăcinile) și ființa umană (într-un spațiu intermediar între cele două planuri). Această relație este cunoscută sub numele de „triada universală”.

Cu toate acestea, ikebana nu este doar ornamentală. În schimb, implică o explorare estetică și introspectivă, după cum explică istoricul artei Natalie Cenci:

„Spre deosebire de obiceiurile occidentale de a pune flori întâmplător într-o vază, ikebana urmărește să scoată în evidență calitățile interioare ale florilor și ale altor materiale vii și să exprime emoțiile”, scrie Cenci.

What Is Ikebana? The Japanese Art That’s Making a Comeback | ArtsyNatalie CenciIn ikebana, it is not enough to have beautiful flowers. They must be arranged artfully to create something even …

Pentru japonezi, practica ikebana seamănă mult cu sculptura cu flori. Proporțiile, tonalitățile și formele plantelor trebuie să dialogheze în aceeași compoziție. Prin urmare, nu este vorba doar de aranjarea florilor, în sine: unele piese încorporează crengi, frunze și alte obiecte naturale.

Tehnici de relaxare si vindecare prin Ikebana, cu Dr.Vanessa Youness, fondatoare a clinicii YOUness WELLness Clinic & Retreat

O artă care se schimbă odată cu anotimpurile

Ikebana respectă ciclurile naturale ale plantelor și florilor. Ca atare, pe parcursul anului, se adaptează la speciile de plante ale sezonului. Primăvara, de exemplu, se obișnuiește ca în centrul mesei să fie așezate flori de cireș.

Un element central al acestei practici japoneze este tocmai respectarea echilibrului naturii. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care multe dintre plantele folosite în aceste scopuri sunt endemice:

„În cultura japoneză, majoritatea florilor, plantelor și copacilor endemici au o semnificație simbolică și sunt asociați cu anumite anotimpuri, astfel încât în ikebana tradițională, atât simbolismul, cât și sezonalitatea au fost întotdeauna prioritare în dezvoltarea aranjamentelor”, explică Censi.

În zilele noastre, ikebana urmează aceeași linie de respect pentru mediu și pentru anotimpuri. Ca atare, „necesită aceeași sensibilitate” pe care călugării budiști antici o aveau față de plante, la nivel simbolic și fizic.

În cele din urmă, implică, de asemenea, o stare meditativă care trezește o altă stare de conștiință în persoana care o execută. Deși ramurile și florile sunt uneori aranjate la extreme de nerecunoscut în specie, piesa finală trebuie să pară echilibrată și reținută.

Unii practicanți aleg să folosească vase ca bază; alții, grădini sau temple întregi. Ideea nu este de a crea aranjamente elaborate, ci ca fiecare piesă să genereze o experiență estetică în privitor, indiferent de dimensiunile sale sau de elementele care o compun.

Dacă este adevărat că astăzi nu mai este folosită doar pentru a decora spații sacre, intenția inițială a ikebana rămâne: să se angajeze într-un dialog respectuos cu natura și cu elementele care înfloresc din ea.