Cazurile de hipertensiune arteriala au crescut vertiginos in ultimul deceniu. Se estimeaza ca aproape jumatate dintre adultii din Romania se confrunta cu aceasta problema medicala. Daca mananci multe alimente procesate, esti supraponderal sau obez, esti stresat in mod frecvent sau ai antecedente familiale de hipertensiune arteriala, esti si tu supus riscului de a dezvolta aceasta afectiune.
Vestea buna este ca majoritatea acestor factori de risc pot fi abordati. Desi nu iti poti schimba istoricul familial, poti obtine ajutor pentru a-ti ajusta dieta, a pierde in greutate si a gestiona stresul. In plus, exista medicamente eficiente pentru scaderea tensiunii arteriale.
In randurile ce urmeaza, iti vom dezvalui cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hipertensiunea arteriala.
1. Ce este hipertensiunea arteriala?
Inima ta pompeaza cinci pana la sapte litri de sange pe minut. Cand esti sanatos, sangele curge liber prin vene si artere catre restul corpului. Tensiunea arteriala se refera la forta sau presiunea sangelui cu care impinge impotriva peretilor arterelor in timp ce pleaca de la inima catre restul corpului. Se ridica si scade pe tot parcursul zilei, in functie de activitatile tale. Daca, insa, este in mod constant mare, se numeste hipertensiune arteriala.
2. Ce reprezinta valorile hipertensiunii arteriale?
Tensiunea arteriala se masoara folosind doua numere:
- Tensiunea sistolica – este presiunea din arterele tale atunci cand inima ta bate (valoarea mai mare);
- Tensiunea diastolica – este presiunea din arterele tale atunci cand inima se odihneste intre batai (valoarea mai mica).
O valoare normala a tensiunii arteriale este considerata a fi in jur de 120/80 mmHg, 120 fiind tensiunea sistolica, iar 80 fiind tensiunea diastolica.
3. Cum iti poti da seama ca ai tensiune arteriala mare?
Deoarece hipertensiunea arteriala implica valori ridicate in mod constant, una sau doua citiri ar putea sa nu fie suficiente. Cea mai buna modalitate de a sti daca ai tensiunea mare este sa o monitorizezi frecvent, pe o perioada de cateva zile.
Este important sa retii ca ai putea avea aceasta afectiune chiar daca te simti bine, deoarece, in general, nu prezinta simptome. Hipertensiunea arteriala tinde sa se dezvolte treptat pe o perioada de cativa ani, asa ca nu ar trebui sa fii indus in eroare de lipsa simptomelor.
4. De ce este periculoasa hipertensiunea arteriala?
Afectiunea forteaza inima sa lucreze mai mult, ceea ce poate duce la probleme grave care includ atac de cord, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica si insuficienta cardiaca. Exista, de asemenea, un subtip de dementa numit dementa vasculara, care este mult mai raspandita la pacientii cu hipertensiune arteriala.
5. Pot tinerii sa se confrunte cu hipertensiune arteriala?
Da. In ziua de azi exista mai multi tineri ca oricand care se confrunta cu aceasta afectiune. Alimentatia nesanatoasa, obezitatea si diabetul zaharat de tip 2 sunt unii dintre principalii factori care cauzeaza hipertensiune arteriala in randul adultilor tineri, adolescentilor si chiar al copiilor.
Daca vrei mai multe informatii despre hipertensiunea arteriala, le poti gasi pe blogul Centrului Misca