În articolul de față ne propunem să prezentăm informații referitoare la procedura repatrierii persoanelor decedate din UE în România. Ne propunem să abordăm următoarele subiecte:
- Repatriere decedați: ce este?
- Implicarea familiei în procesul repatrierii decedaților
- Cine poate face repatrierea?
- Ce documente sunt necesare repatrierii funerare?
- Transportul funerar
- Repatrieri UE – România.
Ce este repatrierea funerară?
De cele mai multe ori repatrierea decedaților are de-a face cu vestea tragică și neașteptată a decesului unei persoane dragi în UE. Fie că este vorba de o călătorie de afaceri sau în scopuri turistice sau chiar de o relocare într-o țară UE, decesul poate surveni indiferent de vârstă sau context. Deși asociem moartea cu bătrânețea, când vorbim de o repatriere în România a unei persoane decedate în UE ne referim de cele mai multe ori la o persoană tânără.
Decesul survenit în străinătate se întâmplă să fie deseori a unei persoane tinere sau aflate la a doua tinerețe. Acest lucru evident este legat de faptul că în general tinerii, oamenii din câmpul muncii aleg un loc de muncă mai bine plătit în UE în căutarea unei vieți mai bune. Însă nu întotdeauna lucrurile se încheie așa cum am dori. Se întâmplă ca prin surprindere fie o boala nemiloasă, fie o boală ascunsă sau un accident să curme vieții persoanei dragi nouă.
În cazul unui deces în străinătate societatea de repatrieri funerare vine în ajutorul dvs. Aceasta va asigura întocmirea actelor necesare repatrierii, pregătirea corpului în vederea înmormântării, preluarea corpului de la morgă, va efectua transportul funerar frigorific și va depune sicriul care conține corpul persoanei decedate la locația indicată de familie. Omega Repatriere Decedați oferă familiei îndoliate toate serviciile care însoțesc demersul de repatriere însă activitatea lor nu se oprește doar aici. Ei asigură și consultanță funerară post-repatriere pentru ca odată ajuns corpul acasă, întregul ritual de înmormântare în aspectele sale administrative să decurgă fără bătăi de cap pentru familie.
Implicarea familiei în procesul repatrierii decedaților.
În baza experienței societății Omega Repatriere Decedati putem spune că de cele mai multe ori familia persoanei decedate se află într-o stare de șoc la primirea veștii decesului persoanei dragi. Acest lucru e cauzat de faptul că persoana decedată este în câmpul muncii și nu prezenta semne de boală. În această situație familia se află într-o stare de un șoc teribil iar implicarea ei în procesul repatrierii persoanei decedate devine un proces extrem de sensibil și dificil.
Alegerea firmei de repatrieri funerare Omega reduce la minim implicarea familiei în acest proces dificil. Astfel că familia nu trebuie să facă absolut nimic decât să informeze societatea și să transmită acestei informațiile legate de deces și despre persoana decedată.
Înțelegem că pentru familie contactarea spre exemplu a serviciilor de stare civilă din străinătate poate să fie dificilă și în plus necunoașterea aspectelor metodologice creează și mai multă frustrare în viața ei. De aceea demersurile de repatriere le poate asigura societatea în cele mai bune condiții astfel încât prezența familiei nu este necesară în străinătate.
Este suficientă o împuternicire din partea familiei către societatea de repatrieri funerare și aceasta poate să se ocupe de absolut toate demersurile de repatriere.
Cine poate face repatrierea?
Transportul funerar al unei persoane decedate din străinătate în România nu poate fi făcut decât o firmă de servicii funerare autorizată din România.
Chiar dacă în România aspectul preluării persoanei decedate de la spital doar de către o firmă de pompe funebre autorizată a fost reglementat doar în urmă cu câțiva ani, în străinătate acest aspect este atent urmărit. Astfel că autoritățile se asigură ca firma care preia corpul persoanei decedate să fie o firmă de servicii funerare autorizată care deține mijloacele necesare efectuării transportului funerar.
Societatea de servicii funerare trebuie să aibă mașină funerare omologată, frigorifică și autorizată de către DSP, autorizație specială – pentru anumite țări, șoferi abilitați și autorizați precum și cunoștințe în vederea întocmirii documentelor necesare.
Societatea Omega Repatriere Decedați asigură toate aceste servicii la cele mai bune condiții pentru familia greu încercată astfel încât siguranța efectuării repatrierii în condițiile legale să ofere liniște familiei greu încercate.
Ce documente sunt necesare repatrierii funerare?
În cele de mai jos vom prezenta ce acte sunt necesare repatrierii funerare. Documentul pe baza căruia se face repatrierea este Pașaportul Mortuar.
Pașaportul mortuar se eliberează de către autoritățile locale în funcție de țara din care se face repatrierea. Astfel dacă repatrierea funerară se face din Franța, pașaportul mortuar este emis de către departamentul de operațiuni mortuare al Prefecturii de Poliție de care aparține localitatea pe raza căreia a avut loc decesul – această legislație este unitară pe întreg teritoriu francez. Dar în Germania nu există o reglementare universal valabilă, astfel acesta poate fi obținut fie de la primărie, fie de la departamentul de sănătate publică, fie de la administrația cimitirelor.
Oricare ar fi situația, societatea de repatrieri funerare Omega asigură obținerea acestui document în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Austria, Germania.
Un alt document necesar repatrierii este cel privitor la înregistrarea decesului. Autoritatea competentă în ceea ce privește înregistrarea decesului este primăria în raza căreia s-a produs decesul, având la baza actul medical de constatare a decesului precum și actele de stare civilă ale persoanei decedate (după caz).
Odată ce pașaportul mortuar este eliberat societatea poate să efectueze transportul funerar internațional pe ruta și granițele indicate în acesta. Autoritățile fiecărei țări sunt rugate să dea liber transportului funerar până la destinația din țară.
Transportul funerar
Transportul funerar de repatriere a corpului persoanei decedate în străinătate trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte. De îndată ce corpul persoanei decedate este preluat de la morgă acesta este pus într-un sicriu special în vederea repatrierii. De asemenea mașina funerare este una frigorifică pentru a asigura o temperatură de maximum 5 grade.
Un aspect semnificativ al transportului funerar este conducătorul autovehiculului funerar. Acest aspect cu atât mai mult cu cât acesta intră în contact direct cu familia și poate oferi consolare și alinare acesteia precum și informații în timp real pe toată durata transportului.
Societatea de repatrieri funerare Omega acordă o atenție extrem de mare personalului care conduce autovehiculele funerare și nu numai. Este importantă experiența conducătorilor auto, profesionalismul acestora dar și abilitățile lor umane de a oferi, în măsura în care pot, un sprijin familiei greu încercate.
Repatrieri UE – România
Pentru demersurile de repatriere din UE în România a persoanelor decedate Omega Repatriere Decedați oferă familiei liniștea rezolvării problemelor administrative implicate în acest proces. Omega Repatrieri Funerare efectuează repatrieri din Uniunea European oriunde în România. Nu este limitată la un singur oraș sau la o zonă, ci Omega Repatrieri Funerare acoperă întreaga țară oferind cu mare profesionalism serviciile sale.
În general țările în care operează cel mai des sunt Franța, Anglia, Germania, Austria, Belgia, Olanda, cu specificarea faptului că firma deține autorizația specială cerută de către statul francez în vederea posibilității efectuării repatrierilor.
Așadar siguranța, profesionalismul și experiența de peste 13 ani în domeniul repatrierilor recomandă Omega Repatriere Decedați ca fiind alegerea cea mai potrivită în astfel de momente.