Pentru un copil cu tulburare din spectrul autismului planul de terapie poate fi cale spre o viață mai bună, iar ABA este unu dintre cele mai eficiente programe pentru acest tip de tulburare.

            În acest articol descriem etapa de vârstă la care este identificat TSA – tulburarea din spectrul autismului, ce este TSA și cum ajută terapia ABA.

Ce este TSA – tulburarea din spectrul autismului?

Tulburările din spectrul autist (TSA) reprezintă un grup de afecțiuni complexe de dezvoltare a creierului. Acestea se manifestă prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială, o gama restrânsă de interese și activități care au un caracter repetitiv. Acest tip e tulburări este identificat și diagnosticat încă din copilărie, în jurul vârstei de 2 ani și persistă în adolescență și la maturitate.

Pe termen lung pot apărea probleme la școală, la locul de muncă și în societate. Un număr redus de copii se dezvoltă normal în primii ani de viață, iar apoi trec într-o perioada de regres între 18 – 24 de luni de viață. Terapia timpurie poate să îmbunătățească în mod considerabil viață multor copii și integra ca viitori adulți, chiar dacă nu există o vindecare definitivă.

 

Ce este și ce rezultate oferă terapia ABA?

Tratamentul  TSA este folosit pentru ameliorarea simptomelor și pentru a ajută dezvoltarea comportamentală a copilului și nu vindecă tulburarea.  Unul dintre tipurile de terapii care a adus rezultate optime în ceea ce privește ameliorarea simptomelor  TSA (tulburare de spectru autist sau comun denumit autism) este terapia ABA. Această este un tip de terapie de învățare care implică destructurarea tuturor cunoștințelor până la cele mai mici detalii, recompensarea pozitivă a comportamentelor dorite și întărirea lor, apoi generalizarea comportamentelor învățate prin intervenție intensivă. În ziua de astăzi se folosește întărirea pozitivă adică recompensarea care constă de obicei într-o gustare care îi face plăcere copilului.

Când este eficientă terapia ABA?

Terapia ABA oferă rezultatele cele mai bune atunci când intervenția este realizată cât mai timpuriu posibil. De asemenea, cu cât numărul de ore de terapie 1:1 este mai mare cu atât sunt rezultatele mai consistente. Încă un avantaj pe care îl produce această terapie este durata terapiei. Cu cât această terapie este mai îndelungată, cu atât șansele de recuperare adecvat vârstei cognitiv-  emoționale sunt mai mari. Părinții trebuie să fie implicați în procesul de terapie ABA, urmărind planul terapeutului, pentru că rezultatele acesteia să fie cât mai eficiente.

Copii care au urmat terapie ABA au putut fi integrați și să se  bucure de oportunități.

Prin ce este eficientă terapia ABA?

Terapia ABA poate ajută copii cu autism în creșterea comportamentelor dezirabile, creșterea competențelor lingvistice și de comunicare, predarea noilor abilități, îmbrăcatul și dezbrăcatul corespunzător, autoservirea și independența, învățarea autocontrolului, îmbunătățirea atenției, a concentrării, a abilităților sociale, a memoriei și a rezultatelor școlare, generalizarea sau transferul comportamentelor de învățare, restrângerea factorilor de mediu care acționează asupra copilului când învață, reducerea comportamentelor nedorite precum agresivitatea.

Părinții trebuie să se implice în programul de recuperare și de asemenea să se urmeze corect indicațiile și sarcinile pentru acasă primite în terapie. Programul se face individual în funcție de abilitățile copilului, deoarece fiecare necesită o intervenție specială și individualizată.

Unde mergi în București pentru terapie ABA?

People Develop Center este cabinet de psihoterapie în București, sector 6, care are experiență îndelungată în domeniul terapiei la copii și, în special, al terapiei ABA și psihoterapiei cognitiv comportamentale. Echipa este formată din terapeuti cu experiență și cu empatie pentru copii, implicați în a vă oferi suportul de care aveți nevoie.