Pregătirea pomilor fructiferi pentru primăvară

Pomii fructiferi reprezintă elementele principale sau de mare importanță în orice grădină. Pomii fructiferi sunt arborii care produc fructe comestibile. Aceștia aduc un aport de însemnătate atât în producția de fructe, cât și în aspectul exterior al casei sau al curții. Primăvara constituie anotimpul de renaștere a naturii, fiind așteptată cu nerăbdare de toate vietățile pământului.

Plantele și pomii sunt cei care resimt în mod profund lunile de iarnă când a fost nevoie să aibă grijă față de procesele continue prin care se menținea viața. În acest anotimp, unii pomii de-abia prind viață, alții se pregătesc intens pentru reluarea vegetației, toate aceste aspecte reprezentând o revoluție adevărată ce se desfășoară la nivelul micro.

Cum pregătești pomii fructiferi pentru acest sezon?

Solul constituie partea principală în viața unui pom fructifer. Când această suprafață de sol nu s-a uscat de tot, este necesară săparea în jurul pomilor fructiferi pentru aerisirea solului, o drenare a apei mai eficientă și mai bună pentru a permite îngrășămintelor să pătrund la timp și bine până la nivelul rădăcinilor. Dacă intenționezi să plantezi un pom fructifer, primăvara reprezintă momentul oportun. Tot în această perioadă, în livezi sunt completate golurile produse de procesele de îmbătrânire, degerare sau alte cauze.

O activitate grea, dar frumoasă este constituită de curățarea pomilor de crengi uscate sau rupte, procesele de tăiere pentru formare, ajustare sau de întinerire a coroanei. Toate aceste operațiuni trebuie să se desfășoare după anumite reguli. Una din regulile esențiale privind aceste activități este aceea că prima dată se curăță și se taie pomii maturi, astfel categoria pomilor fructiferi mai tineri fiind protejați de posibile temperaturi scăzute, rândul acestora fiind mai târziu.

La ce activități trebuie să acorzi o atenție deosebită?

Toaletarea pomilor fructifere este operațiunea foarte importantă, precum și administrarea îngrășămintelor. Dacă această activitate este realizată cu succes, atunci va fi influențată în mod direct calitatea și cantitatea fructelor care vor fi culese în sezonul de toamnă. Alte activități, de asemenea importante sunt reprezentate de strângerea și îndepărtarea resturilor rămase în urma toaletării greblarea, îndepărtarea protecțiilor de pe tulpini împotriva animalelor sălbatice, precum, și altele. Stropirea constituie o altă activitate esențială, deoarece majoritatea soiurilor de pomi fructiferi e destul de sensibila și au nevoie de tratamente fitosanitare ce se realizează prin stropiri care să îi protejeze de acțiunile nocive ale dăunătorilor.

Ce pomi fructiferi să alegi?

Există pomi fructiferi care datorită fructelor rezultate îți vor exalta inima de bucurie și fericire, mai ales grație faptului că au fost îngrijite în mod corespunzător. Cireșii sau caișii înfloriți, un coș de cireșe mari care prezintă culoarea de roșu sângeriu ori un coș pe pere galbene, zemoase și foarte aromate, acestea reprezintă unele dintre cele mai frumoase momente pentru un pomicultor, indiferent că este profesionist sau amator.

O livadă bogată înseamnă sănătate curată.