Se promovează din ce în ce mai mult conceptul de educație financiară. Ce este acesta și de ce este atât de important încât este promovat din ce în ce mai mult? Sunt două întrebări la care voi încerca să răspund cât mai pe înțelesul persoanelor care vor citi aceste rânduri.
Ce presupune educația financiară?
Educația financiară este un cumul de informații care trebuie să fie cunoscute de către un număr cât mai mare de oameni pentru că aceasta ne oferă șansa de a ne dezvolta din toate punctele de vedere și de a trăi o viață cât mai împlinită din punct de vedere financiar. Cred că fiecare dintre noi visează la obținerea independenței financiare. Aceasta nu poate fi obținută de către persoanele care nu sunt foarte bine educate din punct de vedere financiar. Din nefericire, o astfel de educație nu prea este realizată de către sistemul de învățământ din țara noastră. Acesta este motivul principal pentru care muți oameni școliți din punct de vedere educațional iau decizii foarte proaste din punct de vedere financiar. Având în vedere că deciziile proaste din punct de vedere financiar te pot afecta pentru o perioadă foarte lungă de timp este obligatoriu ca acestea să fie evitate. Acesta este principalul scop avut de către CSALB. În acest sens, pe site-ul acestei instituții există multe informații despre educația financiară. De asemenea există și o campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca. Persoanele care consumă foarte mult conținut de pe YouTube trebuie să știe că și de pe canalul de YouTube al celor de la CSALB pot fi aflate informații despre ceea ce presupune a fi educat din punct de vedere financiar.
5 motive pentru care trebuie să fii educat din punct de vedere financiar
Există o serie de motive pentru care este necesar să fii educat din punct de vedere financiar. 5 dintre acestea sunt următoarele:
- Îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a putea lua cele mai bune decizii din punct de vedere financiar. Un exemplu foarte elocvent în acest sens este situația în care te gândești să contractezi un credit. Dacă analizezi mai bine situația vei ajunge la concluzia că de cele mai multe ori este o idee foarte proastă să iei un credit.
- Te ajută să evoluezi din punct de vedere personal. O astfel de situație are loc pentru că vei avea mai mulți bani pentru a putea investi în dezvoltarea ta personală.
- Evoluezi din punct de vedere profesional. Liniștea financiară pe care ți-o oferă stabilitatea financiară îți permite să te concentrezi pe tot ceea ce trebuie să faci pentru a te putea dezvolta din punct de vedere profesional.
- Scăderea nivelului de stres. Se știe că o mare parte din stresul acumulat este din cauza problemelor financiare care de multe ori sunt din ce în ce mai numeroase. Acestea devin din ce în ce mai puține sau chiar dispar în cazul în care există educație financiară.
- Nu în ultimul rând, posibilitatea de a putea atinge independența financiară este un alt motiv pentru care și tu trebuie să fii educat din punct de vedere financiar.