Cum să faci cafea arabica?

Unul dintre aspectele distractive ale încercării diferitelor cafele este să înveți despre diferite culturi ale lumii. În multe culturi, consumul de cafea este o activitate socială tradițională, iar cafeaua arabă nu este diferită. Această cafea se prepară prin fierbere pe plită într-o oală mică numită briki. Când este gata, este transferată într-un vas de cafea ornamentat numit dallah pentru servire. Deși există multe versiuni, cafeaua arabă este de obicei servită tare și neîndulcită, aromată doar cu cardamom.

În loc să aibă o rețetă bine definită , cu măsurători exacte, acest mod de a face cafeaua este transmis prin familiile arabe așa cum este predat de matriarhă sau patriarh. Utilizarea unei „linguri pline” pentru a măsura cafeaua și ceașca de servire pentru a măsura apa este o modalitate obișnuită de a începe. Mai jos, vă vom prezenta cum să faceți cafeaua arabă tradițională acasă.

separator 6

De ce vei avea nevoie

Ingrediente

 • 2 linguri de cafea măcinată fin
 • 1 lingura de cardamom macinat
 • 1/4 cană de apă
 • zahăr (după gust)

Echipamente

 • Oală mică sau briki turcesc
 • ceașcă mică de cafea sau demitasse
 • sita (optional)
 • Rasnita de cafea si condimente (optional)

Pași ghidați:

1.Pune cafeaua briki.

Primul pas în prepararea cafelei arabe este amenajarea ibricului de cafea. Turnați apă și zahăr (dacă doriți) în tigaie sau briki . La foc mediu, aduceți la fierbere.

2.Adăugați cafea și cardamom.

Odată ce apa dă în clocot, adaugă cu grijă cafeaua măcinată și cardamomul.

3.Reveniți la fierbere.

Stați aproape, deoarece acest lucru se întâmplă rapid. Când amestecul face spumă, ridicați-l pentru scurt timp de pe foc, lăsând spuma să se diminueze.

4.Repeta.

Puneți briki la foc și lăsați amestecul să facă din nou spumă. Apoi îndepărtați-l, lăsând spuma să se aseze. Faceți acest lucru de cel puțin două ori pentru a obține textura de spumă potrivită.

5.Serviți și savurați.

Cafeaua ta arabă este acum gata de băut! Turnați-l cu grijă în căni mici sau într-o carafă de servire. Folosiți o strecurătoare dacă doriți.

separator 4

Alte considerații pentru cafeaua arabă

Cafeaua arabă se caracterizează prin prepararea ei, nu cafeaua specifică. Puteți folosi orice tip de fasole, deși ar trebui să fie măcinată foarte fin . Dacă vă întrebați cum să faceți cafea arabă, veți dori să începeți cu boabe de cafea proaspete și gustoase.

În mod tradițional, această cafea se servește nestrecurată, cu zațul fin asezându-se în partea de jos. Adăugarea de puțină apă rece va ajuta zațul de cafea să se aseze pe fundul vasului. Ai grijă să nu bei ultima înghițitură, altfel s-ar putea să ajungi cu o gură de zaț! Dacă nu vă place zațul, vă puteți turna cafeaua printr-o strecurătoare fină.

Puteți cumpăra cardamom premăcinat sau în păstăi întregi. Ca și în cazul cafelei, veți obține cea mai puternică aromă de la cardamomul proaspăt măcinat și puteți măcina boabele de cafea și păstăile de cardamom împreună sau separat. Dar nu vă faceți griji – cardamomul pre-măcinat este, de asemenea, delicios și asta este ceea ce am folosit pentru acest ghid.

briki cezve ibric de cafea turcesc
Credit imagine: Unsplash

Care tara?

Când auziți „cafea arabă”, s-ar putea să vă întrebați ce țară întruchipează cultura și fanfara ceremoniei de servire. Liga Arabă cuprinde 22 de țări, inclusiv Arabia Saudită, Turcia, Egipt și Liban, care alcătuiesc Orientul Mijlociu. Fiecare regiune (și fiecare familie) are propriul ei twist pentru cafea. O caracteristică comună este că niciuna dintre ele nu este servită cu lapte.

Arabia Saudită

Cafeaua saudită se prepară în aceeași metodă ca în rețeta de mai sus. Poate fi făcut cu orice cafea prăjită, dar, de obicei, veți vedea o prăjire ușoară cu adaos de cuișoare și șofran . Această variație va fi de obicei servită cu curmale.

Cafeaua turceasca se prepara cu putin zahar si fara cardamom. Boabele de cafea sunt măcinate foarte fin într-o pulbere. Este tradiția turcească ca gazda să-l întrebe pe oaspete cum ar dori cafeaua, adică cât zahăr să adauge. Prin obicei, ar trebui să bei doar o ceașcă. De obicei, este servit cu delicii turcești sau alte dulciuri. Cafeaua turcească joacă un rol important atunci când vine vorba de căsătorie. Viitoarea mireasă trebuie să servească cafea mirelui și familiei sale.

Egipt

Cafeaua egipteană este similară cafelei turcești, dar cu adaos de condimente precum cardamom, cuișoare și nucșoară.

Liban

Cafeaua libaneză este destinată să fie mai puternică decât un espresso, folosind aproximativ 1,5 uncii de apă per linguriță de cafea. Adăugarea de cardamom și zahăr este opțională.

În cultura Orientului Mijlociu, există o varietate de moduri în care cafeaua este îmbunătățită cu îndulcitori și condimente, în funcție de regiune.

Încorporat în Cultură

Ca un ghid pentru ospitalitate, pregătirea cafelei pentru oaspeți este o ceremonie în societățile arabe. În adevăratul stil tradițional , boabele de cafea sunt selectate și prăjite mai întâi ca parte a ritualului. Măcinarea are loc cu mojar și pistil. Cafeaua este pregătită și servită în căni mici pentru a fi împărtășită cu oaspeții. Când vine vorba de împărtășire, există o etichetă nerostită transmisă în cadrul familiilor. Este considerat nepoliticos să nu participi, iar bătrânii sunt întotdeauna serviți primii.

Fiecare ocazie în cultura arabă vine cu o porție de cafea, fie că este o nuntă, o naștere sau o înmormântare. Pentru circumstanțe sumbre, cafeaua se servește amară, iar pentru sărbători fericite, este servită cu dulciuri. Dacă nu sunteți familiarizat cu obiceiurile acestei culturi, servirea cafelei poate părea o mulțime de fast și circumstanțe. Cu toate acestea, în cultura arabă, onoarea și privilegiul de a servi și de a comunica cu oaspeții, familia și prietenii sunt adânc înrădăcinate și un mod de viață.

separator 4

Cum să faci cafea arabă

Cafeaua arabă se face în mod tradițional într-un briki, o oală minuscul de cupru. Combinați cardamomul și cafeaua măcinată cu apă clocotită și lăsați-o să facă spumă de mai multe ori pentru a vă bucura de această delicatesă condimentată!

ECHIPAMENTE

 • Oală mică sau briki turcesc
 • ceașcă mică de cafea sau demitasse
 • sita (optional)
 • Rasnita de cafea si condimente (optional)

INGREDIENTE 

 • 2 linguri cafea măcinată fin
 • 1 lingură cardamom măcinat
 • 1/4 cană apă
 • zahăr după gust

INSTRUCȚIUNI 

 • Turnați apă și zahăr (dacă doriți) în tigaie sau briki.
 • Pune pe aragaz. La foc mediu, aduceți la fierbere.
 • Odată ce apa dă în clocot, adaugă cu grijă cafeaua măcinată și cardamomul.
 • Reveniți la fierbere. Stați aproape, deoarece acest lucru se întâmplă rapid.
 • Când amestecul face spumă, ridicați-l pentru scurt timp de pe foc, lăsând spuma să se diminueze.
 • Puneți briki la foc și lăsați amestecul să facă din nou spumă. Apoi îndepărtați-l, lăsând spuma să se aseze. Faceți acest lucru de cel puțin două ori pentru a obține textura de spumă potrivită.
 • Cafeaua ta arabă este acum gata de băut! Turnați-l cu grijă în căni mici sau într-o carafă de servire. Folosiți o strecurătoare dacă doriți.