16 fapte cele mai interesante de știut despre cafea

Ce știu oamenii de fapt despre cafea? Am dori să ne împărtășim cunoștințele despre cele mai interesante informații despre cafea din lume.

Sunt oameni care nu-și pot începe ziua fără o ceașcă de cafea proaspăt preparată. Le place atât de mult cafeaua încât uneori se numesc „dependenți de cafea”. Și înțelegem asta prea bine. Cu toate acestea, consumul zilnic de ceașcă de cafea nu este neapărat un obicei prost. Dimpotrivă, s-a dovedit a fi sănătos, spun oamenii de știință. Cafeaua zilnică de dimineață vă oferă mai mult decât un plus de energie. De asemenea, s-a dovedit că ne protejează împotriva diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice, precum și reduce riscurile de insuficiență cardiacă. Pe lângă efectul asupra sănătății noastre, iată câteva dintre cele mai interesante fapte despre cafea.

Cafeaua este cultura

Revenind în timp, am văzut că cafeaua nu este doar o băutură. Este un mijloc de interacțiune socială și a fost de mult timp. În trecut, oamenii se adunau pentru a împărtăși o ceașcă de cafea și a face schimb de informații. În America de Nord și în multe țări din Europa de Vest, Starbucks și alte lanțuri majore au dominat piața, deoarece oferă clienților o experiență completă în jurul cafelei. Cafea și prieteni, cafea și muncă, cafea și gustări, cafea la mâncare! Există amestecul irlandez cu whisky numit „Irish Coffee”. În Italia, invenția espresso-ului și a espressorului au făcut din acesta băutura favorită pentru o zi întreagă a italienilor. În Grecia există „kafenio”, o cafenea de modă veche pentru bătrâni, unde se beau cafea grecească și fac schimb de idei politice sau se joacă cărți și un joc de societate numit „tavli”.

Asta ne face curioși să aflăm mai multe fapte interesante despre cafea ca marfă, ca băutură și ca parte a culturii de zi cu zi.

16 fapte interesante despre cafea

1. Al doilea în lume
Cafeaua este consumată în cantități atât de mari, este al 2-lea cel mai mare produs de comerț din lume, depășit doar de țiței. Este cea mai iubită băutură a noastră după apă. Valorează cu mult peste 100 de miliarde de dolari în întreaga lume.

2. Hawaii este singurul stat american care cultivă cafea
Condițiile bune de cultivare a cafelei depind de variabile precum altitudini mari, climat tropical și sol bogat. Prin urmare, în ciuda tuturor peisajelor bogate și diverse ale Statelor Unite continentale, Hawaii este singurul stat potrivit pentru cultivarea plantelor de cafea. A produs cafea chiar înainte de a fi un stat. (Totuși, recent, fermele din California au început să crească tufe de cafea!)

3. Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre
Se spunea că cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre în Etiopia în anii 1500. Și-a văzut caprele mâncând cireșe de cafea. Ulterior, a observat o schimbare în comportamentul lor; au câștigat o cantitate mare de energie și nu au dormit noaptea. Păstorul a împărtășit descoperirile sale călugărilor locali. După ce și-au făcut singuri băutura din boabe de cafea, și-au dat seama că pot sta treji toată noaptea și se vor ruga. Vestea s-a răspândit la alți călugări etiopieni și la scurt timp după aceea a ajuns în toată lumea civilizată.

4. Cafeaua i-a ajutat pe sportivii olimpici,
Brazilia nu-și putea permite să-și trimită atleții la Los Angeles pentru Jocurile Olimpice din 1932, așa că guvernul i-a trimis într-o navă plină cu cafea, care a fost vândută în drum pentru a-și finanța călătoria.

5.Cafeaua interzisă în Mecca

Cafeaua a fost interzisă în Mecca în 1511, destul de curând după prima sa apariție în Etiopia. Se credea că stimulează gândirea radicală și lenevia.

6. Adăugați smântână, păstrați-vă cafeaua caldă
Cafeaua rămâne caldă cu 20% mai mult când adăugați smântână. Va trebui să întrebi un fizician despre asta. Considerăm că ar putea avea legătură cu principiul care face ca apa fierbinte să fie mai potrivită pentru a face cuburi de gheață decât apa rece atunci când te grăbești să-ți răcești băutura proaspătă.

7. „Divorțul din cauza unei cafele groaznice”
În cultura arabă antică, aparent încă aplicabilă în Arabia Saudită, femeia poate găsi „motive” legale pentru divorț dacă soțul ei nu își aduce cafea proaspătă dimineața.

8. „expresso” italian
Cuvântul espresso provine din italiană și înseamnă „exprimat” sau „forțat să iasă”. Espresso se face prin forțarea apei foarte fierbinți sub presiune mare prin cafea măcinată fin, compactată.

9. Cafeaua este un fruct
Boabele de cafea cresc pe un tufiș. Sunt de fapt sâmburele unei boabe, ceea ce le face un fruct. Există două soiuri principale de fasole: verde și roșie. Fasolea roșie are un miros mai plăcut și este mai puțin acidă. Sunt folosite pentru a produce cafele mai ușoare. Cu cât boabele de cafea au fost prăjite mai mult, cu atât sunt mai sănătoase. Cafeaua decofeinizată provine dintr-un proces chimic în care cofeina este scoasă din boabe. Cofeina este apoi vândută adesea către Coca-Cola, un cumpărător important.

10. Beethoven iubea cafeaua
Beethoven era un iubitor de cafea atât de înfocat încât număra 60 de boabe pe ceașcă înainte de a-și prepara berea.

11. Cea mai scumpă cafea este făcută din caca de pisică
„Kopi Luwak” este cea mai scumpă cafea din lume. Provine din Indonezia și este făcută din fasole digerată din civeta asiatică de palmier. Cu alte cuvinte, provine din caca de pisică. Se vinde cu 350 EUR și mai mult pe kilogram!

12. Un an de băut cafea sau un iPhone X?
Americanii cheltuiesc în medie 1.092 USD pe an pe cafea. Asta înseamnă în jur de 20 de dolari pe săptămână. Acesta este, de asemenea, aproape de prețul celui mai nou iPhone. În general, tinerii cheltuiesc mai mult pe cafea decât persoanele în vârstă.

13. Cafeaua Fairtrade îmbunătățește calitatea
Cafeaua Fairtrade costă mai mult, dar contribuie mult la îmbunătățirea condițiilor pentru fermieri, iar aceștia cheltuiesc cel puțin 25% din acel Prim Fairtrade pentru a spori productivitatea și calitatea. În ultimii ani, produsele de cafea certificate Fairtrade au câștigat o mulțime de Great Taste Awards.

14. Există două tipuri de cafea Cafeaua
Arabica a fost cultivată inițial în Peninsula Arabică, de unde și numele. Cafeaua robusta este o plantă mai rezistentă, dar conține o cantitate dublă de cofeină.

15. Europa iubește cafeaua
Potrivit International Coffee Association , Europa importă mai multă cafea decât SUA. De asemenea, Brazilia este principalul exportator de cafea.

16. Marii cheltuitori
Companiile „Big Four” de prăjire a cafelei – Kraft, P&G, Sara Lee și Nestle – cumpără aproximativ 50% din cafeaua produsă la nivel mondial.

Fapte vechi, fapte noi

Atât de multe fapte interesante despre cafea și istoria ei bogată. Dragostea pentru toate lucrurile legate de cafea a adus atât companiile mari, cât și cele mici în lumea producției și comerțului cafelei, făcându-l și un produs foarte modern. Tehnologia și îmbunătățirile în industria comercializării cafelei sunt doi dintre factorii majori care ajută multe dintre aceste companii să concureze în mediul volatil al comerțului cu cafea.

Cultura cafelei se schimbă constant, deoarece băutorii de cafea caută noi modalități de a savura băutura lor preferată. Metodele de producție, comercializare și distribuție au evoluat pentru a satisface aceste noi nevoi, dar mai sunt încă multe îmbunătățiri de făcut. Prin urmare, cercetarea și dezvoltarea în continuare a cafelei va trebui să fie o activitate continuă.